Sunday, May 20, 2012

Sesudah setahun...

Pejam celik pejam celik dah hampir setahun kami sudah berpindah ke rumah baharu...Ya la, masa tu cuti pertengahan tahun, minggu depan cuti sekolah akan menjelma...

Dari segi perabot atau hiasan, cita rasa saya sederhana. Idea rumah ialah nusantara, namun pada ruang tamu saya sangat-sangat kepingin mempunyai langsir berbunga/ English... maafkan saya encik interior designer ya..

Ada tak sesiapa yang berkenan pada langsir tu? Hehe kalau cantik tu, jahit sendiri la.. tapi biarpun dah hampir setahun langsir siang belum berjahit...

Nak tunjuk kawasan lain, lain kali pula ya sebab belum sempurna, beli sikit-sikit hehe...


Haa ini ialah rumah burung serindit kami. Burung ni comel tapi agak sensitif. Warnanya ialah campuran hijau, biru putih, biru. Memang comel.

Hydrange/ Bunga 3 bulan... sedang berbunga cantik.. Saya memang peminat bunga dan sudah banyak menanam bunga di halaman rumah kami.

Lili putih, saya suka bunga ni sebab lasak, mudah dijaga, suka berbunga. Baka pokok ini saya bawa dari rumah lama saya di Negeri Sembilan lagi.

Ini pokok weeping willow, memang terlalu suka pada spesies ini. Mungkin dia pun suka pada kami, cepat membesar sekarang sudah berketinggian 5 kaki (9 bulan ditanam)

Saya terlalu suka pada ros. Ros ini selapis/ dua lapis saja tapi bunga berjambak-jambak. Baru2 ni saya ingat dah mati (sensitif sangat) tapi syukur sekarang dia dah berpucuk balik dan dah banyak ranting. Hampir setiap ranting ada gugusan bunga...
Ini pokok iris. Ada yang suka iris? Bunganya kuning kecil macam orkid. tapi awas kena rajin taruk racun serangga pada pangkal pokok.


Sekian dulu saya upload bunga-bungaan dari taman saya, insyaAllah saya sambung lain kali...ada banyak juga lagi..


0 comments: