Sunday, January 31, 2010

Daun gula

Oleh Rohaniza Idris




Tumbuhan stevia 200 kali lebih manis berbanding gula tebu

KENAIKAN harga gula mulai 1 Januari lalu, disambut rungutan orang ramai yang sudah menganggapnya sebahagian bahan keperluan utama kehidupan. Seperti dijangkakan, berlakulah masalah kekurangan bekalan gula di pasaran selain pembelian panik oleh pengguna yang selama ini sudah sebati dengan bahan pemanis itu.

Berikutan itu, pelbagai langkah diambil kerajaan untuk mengatasinya dan pada masa sama menyarankan orang ramai mengurangkan jumlah pengambilan gula berikutan peningkatan jumlah pesakit diabetes dan darah tinggi setiap tahun.

Namun, di celah kesibukan kempen mengurangkan manis (gula) dalam makanan dan menambahkan manis dalam senyuman, timbul pula keghairahan beberapa pihak mengetengahkan bahan pengganti seperti madu, gula tiruan dan stevia. Madu dan gula tiruan sememangnya biasa didengari, tetapi stevia?

Stevia adalah sejenis tumbuhan agak baru di negara ini biarpun hakikatnya sudah lama digunakan di sesetengah negara sebagai bahan pemanis. Tumbuhan yang nama saintifiknya Stevia Rebaudiana, digunakan masyarakat Asli Red Indian Guarani di Amerika Selatan sejak 1,500 tahun lalu sebagai pemanis bagi ubat pahit.

Ia turut dikenali sebagai makanan tambahan dan herba merawat penyakit berkaitan kencing manis, obesiti, menurunkan tekanan darah tinggi, melawaskan kencing dan merawat luka terbakar. Namanya bagaimanapun mula menjadi sebutan penduduk tempatan kira-kira lima tahun lalu apabila khasiatnya sebagai pemanis yang sesuai di ambil pesakit diabetes heboh diperkatakan dan akhir-akhir ini dilonjak sebagai berpotensi menjadi tanaman komersial di negara ini.

Penyelidik Prinsipal, Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi), Dr Tan Swee Lian, berkata stevia yang berasal dari Paraguay, Amerika Selatan.

“Pokok renek berdaun bujur, batangnya lembut, bunga halus dan gerutu ini juga dikenali sebagai daun manis atau madu kerana mengandungi bahan yang 200 kali lebih manis daripada gula biarpun masih ada rasa pahitnya.

“Stevia mengandungi dua komponen utama pemanis di dalamnya iaitu steviosid dan rebaudiosid A. Kedua-dua bahan pemanis itu akan berkurangan jika tanaman berkenaan dituai lebih awal.

“Jika bahan steviosid dan rebaudiosid A diasingkan dalam proses makmal, maka rasa pahit dalam stevia akan dapat dihilangkan dan ia sesuai untuk dijadikan pemanis tanpa rasa pahit. Rasa pahit yang ada pada stevia kurang digemari sesetengah orang dan menjadi antara halangan utama sebagai makanan pengganti gula,” katanya

Beliau menjelaskan stevia mula dibawa masuk ke negara ini pada 1970-an dan kajian mengenainya berterusan sehingga ke hari ini, namun hanya dikenali ramai sejak lima tahun kebelakangan ini.

Katanya, stevia sudah dijadikan pengganti gula di Jepun dan menguasai 40 peratus industri pemanis manakala Korea Selatan menjadi negara kedua terbesar menjadikan stevia sebagai bahan pemanis. Di Kanada, India, China, Russia dan Paraguay, bahan pemanis itu diusahakan secara komersial.

Beliau menjelaskan sebelum ini ramai yang meragui khasiat stevia kerana kajian ke atas tikus di makmal mendapati pengambilan bahan pemanis secara banyak dan berterusan menyebabkan haiwan itu mandul.

“Tiada kajian khusus ke atas manusia dilakukan dan jika mahu dibandingkan dengan masyarakat Orang Asli di Paraguay, sukar untuk mendapatkan jawapan yang tepat kerana mereka tidak memakan stevia secara berterusan dan dalam jumlah yang banyak. Masyarakat itu memakan stevia bagi menghilangkan rasa pahit ubat saja dan bukannya dijadikan bahan wajib bagi setiap hidangan.

“Malah, satu masa dulu kerajaan Amerika Syarikat pernah mengharamkan kemasukan stevia sebagai pengganti gula. Namun, pada lewat 2008, pihak Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan Amerika Syarikat (FDA) meluluskan stevia sebagai bahan makanan yang selamat dimakan dan dikategorikan sebagai makanan tambahan dan herba bukannya pengganti gula,” katanya.

Kini, berjuta-juta orang di Brazil dan Jepun menggunakan stevia sebagai perisa makanan dan pemanis semula jadi, malah menjadi perisa makanan diluluskan sejak 20 tahun lalu. Penduduk Jepun dikatakan kumpulan pengguna terbesar menggunakan stevia bagi tujuan memaniskan hampir semua produk makanan termasuk jeruk, minuman ringan dan coklat.

Potensi stevia di Malaysia

APAKAH potensi stevia sebagai tanaman komersial di negara ini? Bolehkan ia dijadikan industri bahan pengganti gulai?

Pengarah Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri Mardi, Mansor Puteh, berkata Mardi banyak menerima permintaan dan pertanyaan mengenai stevia, khususnya selepas pengumuman kenaikan harga gula.

Namun, baginya herba itu tidak sesuai dijadikan tanaman komersial pengganti gula kerana kurang nilai ekonomi akibat harganya yang rendah, selain kualitinya yang tidak sebaik tumbuhan sama yang dikeluarkan di negara empat musim.

“Untuk mendapatkan sekilogram stevia kering, sekurang-kurangnya lima kilogram daun basah diperlukan iaitu kira-kira RM1.40 sekilogram, manakala kos pengeluarannya mungkin melebihi harga RM7 sekilogram tanaman.

“Mengikut kajian, stevia yang ditanam di negara ini kurang berkualiti kerana cepat berbunga selain perlu dituai lebih awal. Di Malaysia juga, ia biasanya boleh membesar dengan ketinggian satu meter berbanding di negara empat musim yang ketinggiannya mencecah tiga meter. “Justeru, jika ada mana-mana syarikat yang ada niat mahu mengusahakannya secara komersial untuk menjadi bahan penggantian gula, saya suka nasihatkan supaya melupakan saja hasrat itu,” katanya.

Mansor berkata, lebih baik jika tanaman berkenaan diusahakan untuk tujuan pemasaran bahan herba atau makanan tambahan dalam makanan dan minuman kesihatan terutama mereka yang mempunyai penyakit kencing manis, darah tinggi dan obesiti.

“Kita mengalu-alukan sesiapa saja yang berminat membangunkan tanaman ini dalam industri herba dan makanan tambahan. Malah, bersedia memberi khidmat nasihat, bantuan serta tunjuk ajar di samping terus menjalankan kajian untuk memperbaiki kualiti serta hasil penuaian stevia di negara ini,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Penyelidik Prinsipal, Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri Institut Penyelidikan dan Pembangunan Pertanian Malaysia (Mardi), Dr Tan Swee Lian pula berkata, ada beberapa bahan lain yang dikaji untuk menggantikan gula, namun semuanya didapati tidak sesuai untuk dikomersialkan kerana kos pengeluarannya besar selain masalah mendapatkan bahan mentah.

Antara tumbuhan itu ialah ‘Thamaucoccus’, pokok hutan seperti Kacip Fatimah tetapi ia sukar diusahakan kerana pokok ini amat sedikit mengeluarkan buahnya yang mengandungi bahan pemanis.

Selain itu, madu juga sukar diusahakan secara besar-besaran kerana Malaysia tidak mempunyai kawasan penanaman buah-buahan yang besar seperti di Australia dan Amerika Syarikat untuk membolehkan lebah menyedut nektar daripada bunga pokok buahan berkenaan.

Bagaimanapun, tegas Dr Tan, hanya empat daripada 100 jenis stevia saja yang sesuai dengan cuaca dan persekitaran di negara ini.

Beliau berkata, stevia boleh ditanam dan diusahakan di negara ini tetapi ada beberapa masalah yang perlu diambil risiko pengusahanya kerana tanaman berkenaan boleh mengeluarkan hasil yang baik jika lama terdedah kepada matahari.

“Di negara ini, waktu siang hanya 12 jam, bermakna daun yang dihasilkan kurang terdedah kepada matahari. Namun, Malaysia boleh menuai sebanyak sembilan kali hasil kerana kita panas sepanjang tahun.

“Berbanding negara empat musim, waktu panasnya kira-kira 16 jam dan tuai boleh dibuat sebanyak dua kali dalam tempoh musim panas kira-kira tiga bulan setengah. Oleh kerana kadar kepanasan dan pendedahan terhadap matahari tinggi, maka hasil stevia lebih berkualiti kerana kandungan steviosid dan rebaudiosid A tumbuhan itu lebih tinggi.

“Di negara ini, kita boleh melakukan sistem pemanasan menggunakan lampu seperti dilakukan untuk tumbuhan seperti kekwa atau Chrysanthemum, namun ini tidak dapat dilakukan untuk stevia kerana harganya terlalu rendah, sedangkan penggunaan lampu memerlukan kos yang lebih tinggi,” katanya.

Wednesday, January 13, 2010

Amalan Lestari Di Rumah

Bersama Hamidon Abdullah (Ketua Jabatan Reka Bentuk dan Seni Bina Dalaman UiTM Shah Alam)

Kaedah jimat tenaga, mesra alam yang boleh diamalkan keluarga

PEPATAH melentur buluh biar dari rebungnya juga sebenarnya dapat digunakan bagi mengajar penghuni rumah tabiat baik yang harus dilakukan untuk kebersihan, konsep berjimat cermat dan penjagaan alam sekitar.

Amalan lestari ini harus ada pada setiap isi rumah tidak kira rumah kediaman itu besar atau kecil. Apa yang penting setiap ahli rumah mengambil bahagian dalam melaksana amalan ini. Tanggungjawab menjaga kebersihan dan alam sekitar harus bermula dari rumah kerana bermula dari sini sifat tanggungjawab ini dapat dipupuk dan dilaksanakan ibu bapa kepada setiap ahli keluarga.

Setiap kediaman memerlukan beberapa keperluan asas bagi membantu penghuni kediaman melaksanakan aktiviti harian mereka. Antara keperluan asas yang sangat diperlukan adalah keperluan air bersih dan tenaga elektrik. Dua asas keperluan ini disifatkan nadi kehidupan dan jika salah satu tidak dapat diperoleh, maka pasti berlaku kepincangan dalam sistem kehidupan seharian. Selain daripada itu amalan kebersihan dan menjaga kesihatan juga perlu dititik beratkan kerana amalan memang dituntut oleh agama selain mengelak daripada ahli keluarga dari dijangkiti sebarang penyakit.

Berikut amalan lain yang boleh dilaksanakan:

Amalan kitar semula

  • Memberi sokongan program kitar semula selain memastikan ahli keluarga memberi kerjasama untuk mengitar semula barang buangan sebanyak mungkin.
  • Menggunakan semula bekas kaca dan plastik sebagai tempat menyimpan barang atau sebagai hiasan yang mengelakkan pembaziran dengan membeli bekas baru.
  • Mengurangkan penggunaan beg plastik atau bawa beg sendiri untuk membeli belah. Ini disebabkan beg plastik sukar untuk dilupuskan.
  • Kitar semula air bilasan cucian. Air cucian boleh dikumpulkan semula dan digunakan untuk mencuci tandas serta longkang sekitar kawasan rumah.
  • Gerakkan ahli keluarga untuk memberi idea kreatif bagi mengguna semula peralatan yang terbuang atau mengguna semula peralatan atau perabot dengan gaya baru.

    Amalan jimat sumber air

  • Penggunaan mandi pancuran atau shower harus digalakkan berbanding penggunaan takungan mandi atau bath tub. Namun tidak semua orang selesa mandi secara pancuran dan sekiranya menggunakan kolam mandi adalah digalakkan menggunakan gayung kecil. Mandi menggunakan pancuran dapat menjimatkan penggunaan air sebanyak empat kali ganda.
  • Elakkan kerap cuci kenderaan. Jika perlu, gunakan siraman bilasan menggunakan air dari baldi yang jauh lebih menjimatkan berbanding air disalurkan terus daripada paip. Lebih bijak, gunakan sumber tadahan air hujan.
  • Siraman pokok dan tanaman secara berkala bagi mengelak pembaziran. Gunakan tadahan hujan adalah digalakkan.
  • Jika elemen air tidak begitu penting kepada sesebuah reka bentuk rumah kediaman, maka eloklah jika ia ditiadakan. Ini kerana kolam ikan, kolam renang atau pun reflecting pool memerlukan penjagaan serta air yang sentiasa diganti.
  • Gunakan mesin basuh pakaian yang jimat tenaga dan hanya membasuh selepas muatannya penuh. Sebelum membeli mesin basuh pakaian, baca label kecekapan penjimatan tenaga mesin tersebut. Dengan memilih mesin basuh yang tinggi penjimatan tenaganya, penggunaan air dan elektrik dapat dikurangkan sehingga 50%.
  • Kawal kadar aliran air paip kerana aliran yang rendah boleh mengurangkan antara 25 peratus - 50 peratus penggunaan air.
  • Pasangkan sistem dua curahan pada tandas yang dapat mengurangkan sehingga 50 peratus bagi satu-satu keluarga· Semasa memberus gigi gunakan air yang diisi di dalam bekas dan jangan biarkan air mengalir berterusan.
  • Isikan air ke dalam sinki untuk mencuci sayuran atau membasuh pinggan mangkuk. Ia menjimatkan 15 kali penggunaan air berbanding membasuh di bawah paip air yang mengalir berterusan.

    Amalan jimat sumber tenaga

  • Gunakan peralatan elektrik jimat tenaga. Elak peralatan elektrik seperti televisyen yang dibiarkan dalam keadaan ’standby mode’ yang menggunakan tenaga elektrik.
  • Penggunaan kuali memasak yang sesuai saiznya dan tutup periuk semasa memasak bagi jimat tenaga. Periuk tekanan dan pengukus adalah lebih baik dan menjimatkan tenaga selain makanan dimasak juga lebih sihat.
  • Gunakan menggunakan mentol dan lampu jimat tenaga, ini kerana penggunaan mentol dan lampu seperti ini dapat menjimatkan penggunaan tenaga sehingga 80%.
  • Pilih kapasiti peti sejuk yang sesuai dengan penggunaannya. Jangan terpengaruh membeli peti sejuk berkapasiti besar tanpa mempertimbangkan kewajaran penggunaannya. Semakin besar kapasiti semakin tinggi penggunaan tenaga.
  • Jemur pakaian di bawah cahaya matahari berbanding mesin pengering.
  • Gunakan langsir atau bidai berwarna putih untuk memantulkan haba dan mengurangkan pemanasan.
  • Pilih penghawa dingin dengan kapasiti yang sesuai dengan keperluan dan keluasan ruang. Sebagai contoh ruang bilik tidur seluas 3 meter x 4 meter adalah mencukupi menggunakan penghawa dingin berkadar 1hp. Kadar suhu yang sesuai sekitar 22 - 24'darjah Celsius. Elak daripada menggunakan kadar suhu yang sangat rendah kerana mengakibatkan alat penghawa dingin bekerja lebih berat.

    Amalan kesihatan baik

  • Galakkan ahli kelurga berbasikal atau berjalan kaki ke kedai atau kawasan berdekatan. Amalan ini 100% mesra alam dan menyihatkan tubuh badan.
  • Jadikan bahan buangan organik sebagai baja kompos yang tinggi nutriennya Hentikan penggunaan racun makhluk perosak. Tanam tanaman seperti pudina yang berfungsi menghindar serangan serangga perosak.
  • Gunakan kain untuk mengelap meja dapur dan tempat bekerja. Elakkan dari menggunakan tisu kerana ia tidak boleh digunakan semula serta menyumbang kepada penambahan sisa buangan domestik.
  • Menjaga kebersihan dari haiwan perosak seperti lalat, lipas, tikus dan semut. Pastikan kebersihan dijaga pada setiap peralatan dan memastikan tiada tempat haiwan ini boleh membiak.
  • Senantiasa menjaga kebersihan diri dan keluarga dari segi persekitaran dan haiwan peliharaan bagi mengelak penyakit berjangkit.
  • (http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Sunday/Dekor/20091004105807/Article/index_html)

    Ladang tanaman terbuka

    Di Ladang Organik Bandar Harapan, anda disediakan pelbagai pengetahuan mengenai proses bercucuk tanam sambil dibantu oleh mereka yang berpengalaman.




    SETELAH melalui perjalanan kira-kira 40 minit dari pusat bandar raya Kuala Lumpur menuju ke sebuah ladang yang terletak di Petaling Jaya, penulis agak kehairanan. Bagaikan tidak percaya melihat lokasi di PJU 1A/31, Ara Damansara yang dikelilingi dengan kawasan perumahan mewah tetapi di hujung deretan rumah, anda boleh melihat sebuah kawasan menghijau yang luas terbentang.

    Di situlah terletaknya Ladang Organik Bandar Harapan. Lokasi tepatnya adalah di atas sebuah kawasan tanah berbukit.

    Melihat keadaan ladang yang dipenuhi dengan pelbagai jenis tumbuhan hijau, apa yang boleh penulis simpulkan adalah konsep tanaman berselerak telah dipraktikkan di situ. Mungkin itu adalah identiti ladang tersebut yang kelihatan seperti sebuah kawasan perkampungan tradisional Melayu yang kaya dengan tanaman sayur dan ulam di belakang rumah.

    Kawasan seluas 6.07 hektar itu mempunyai keistimewaan tersendiri. Mungkin sebelum ini, anda tidak pernah tahu tentang kewujudannya. Dibuka pada tahun 1999, kemudahan yang dapat anda nikmati amat berlainan.

    Kalau hendak tahu, ladang tersebut dibuka untuk memberi peluang kepada orang ramai termasuk golongan kurang upaya bercucuk tanam di situ.

    "Maaf ya...hari ini kita tidak ada pengunjung. Biasanya, mereka datang tidak menentu waktu tetapi pada hujung minggu memang ramai yang datang," beritahu pengusahanya, Ivan Ho Weng Cheong ketika ditemui Kosmo! di Ladang Organik Bandar Harapan, Petaling Jaya, Selangor baru-baru ini.

    Menurut Ivan, dia menerima kunjungan daripada pelbagai lapisan masyarakat tanpa mengira umur. Rata-rata pengunjung hadir tanpa sebarang pengetahuan mengenai bercucuk tanam. Jadi, Ivan akan mengajar mereka satu persatu.

    "Ada juga yang datang tanpa membawa sebarang peralatan yang diperlukan tetapi tidak mengapa. Ini kerana saya akan menyediakan keperluan tersebut," ujarnya .


    TANAMAN yang matang akan dipetik untuk terus dijual.


    Siraman tangan

    Kemahiran yang dikongsi itu bermula daripada teknik menggembur tanah untuk memulakan proses penanaman sayur atau buah-buahan.

    Untuk proses menyegarkan tanaman, ia boleh dilakukan dalam dua cara iaitu memastikan tanaman menerima bekalan air berterusan sama ada melalui siraman tangan atau penyebar air. Namun istimewanya, Ivan lebih berminat untuk menggunakan sistem siraman tangan.

    "Alasan saya menggunakan siraman tangan adalah kerana ia lebih mudah dan hasil tanaman juga akan lebih segar. Lagipun saya suka mengekalkan corak tanaman seperti zaman dahulu.

    "Tidak perlu guna penyebar air kerana ia banyak menggunakan tenaga elektrik. Kalau boleh, saya mahu kurangkan kos elektrik dan hanya menggunakan teknologi hijau sahaja," jelasnya lagi.


    SALAH satu proses tanaman yang akan diajar oleh Ivan kepada pengunjung.


    Sementara itu, dari segi perlindungan sesuatu tanaman, Ivan akan memberi tunjuk ajar dengan menggunakan sungkupan daun kelapa. Ini kerana, bahan tersebut tidak memerlukan perbelanjaan, bersesuaian dengan matlamat utama ladang itu yang hanya menyarankan untuk menggunakan bahan kitar semula.

    Tujuan perlindungan dibuat pada setiap tanaman adalah supaya ia tidak rosak sekiranya hujan lebat atau panas terik. Pemilihan kaedah sungkupan merupakan kaedah tradisi yang masih digunakan untuk menutup permukaan tanah yang telah disemai benih.

    Sambil rancak berbual dan mengelilingi setiap pelosok ladang, Ivan mempelawa penulis untuk melihat bagaimana dia memproses sendiri baja-baja yang akan digunakan.

    Lokasi memproses baja terletak di bahagian berasingan dengan tanaman hijau. Di situ, Ivan akan menjelaskan kepada pengunjung cara mudah pemprosesan baja.

    Dia akan menggunakan baja yang dihasilkan daripada najis ayam, lembu, kambing dan tanah bakar. Kelebihan menyediakan sendiri bahan baja tanaman memberikan kepuasan kepadanya.


    ANTARA tanaman yang boleh didapati di Ladang Organik Bandar Harapan.


    "Saya tekankan perkara sebegini supaya golongan orang kurang upaya (OKU) dapat mempraktikkannya di rumah. Sekurang-kurangnya, mereka bukan hanya dapat ilmu tetapi boleh menggunakannya untuk keperluan sendiri," jelas Ivan sambil membersihkan kawasan memproses baja.

    Ivan menegaskan, bagi mereka yang tinggal di kediaman yang tidak mempunyai ruang bercucuk tanam, ia tidak boleh dijadikan alasan untuk mengusahakan secara kecil-kecilan.

    Berikan tempoh tidak kurang enam bulan, anda akan mengetahui jenis tanaman yang sesuai ditanam di persekitaran sempit. Lama-kelamaan aktiviti sebegitu boleh dibuat dengan lebih serius lagi.

    Diiringi keluarga

    Dengan mengamalkan konsep terbuka, Ivan dan rakan kongsinya, Sakti Velu a/l Panil Selvam bagaimanapun telah meletakkan beberapa syarat tertentu.

    Syarat tersebut bukannya terlalu berat tetapi ia sebagai langkah keselamatan memandangkan sebelum ini, tercetus kejadian ibu bapa meninggalkan anak-anak mereka di situ.


    LUANGKAN hujung minggu anda bersama keluarga dengan aktiviti bercucuk tanam.


    Jelas Ivan, memang ada keluarga yang tidak berperikemanusiaan sanggup berpura-pura datang untuk belajar bercucuk tanam. Tetapi akhirnya mereka meninggalkan anak begitu sahaja tanpa sebarang dokumen.

    Masalah itu telah menyukarkan Ivan untuk menjejak semula keluarga kanak-kanak terbiar terbabit. Justeru, pihaknya telah mengenakan syarat iaitu kemasukan golongan OKU mesti ditemani keluarga atau sanak-saudara.

    "Keluarga mereka sendiri yang kena pegang atau pimpin anak masing-masing sepanjang sesi pembelajaran. Kami tidak akan jaga mereka tetapi sekadar berkongsi pengetahuan sahaja," katanya.




    Berdiri sendiri

    Tanpa mengharapkan sebarang pembalasan, kira-kira 500 pengunjung yang pernah bertandang ke sana berpeluang menjalani aktiviti berkaitan pertanian tanpa dikenakan sebarang bayaran.

    Lebih menarik lagi, hasil tanaman yang sudah matang akan dijual manakala keuntungan yang diperoleh akan diagihkan kepada mereka yang bersusah payah menjaga tanaman tersebut.

    Ivan mengakui, Ladang Organik Bandar Harapan mampu mengaut keuntungan kira-kira RM5,000 sebulan hasil daripada jualan tanaman. Baki daripada pendapatan itu akan disimpan atau digunakan untuk membelanjakan keperluan semasa ladang.

    Tinjauan Kosmo! mendapati, meskipun ladang itu luas, namun ia sebenarnya tidak menelan belanja bulanan yang besar untuk menguruskannya. Ini kerana dari segi baja yang diperlukan, Ivan tidak pernah membelinya dari luar, sebaliknya dia memproses sendiri bahan untuk dijadikan baja.

    "Ladang ini tidak pernah menerima sebarang bantuan daripada kerajaan. Lagipun, saya tidak suka sikap yang perlu bergantung kepada orang lain sedangkan kita sendiri boleh mendapatkannya.

    "Itulah yang saya ingin tekankan kepada pengunjung terutama golongan OKU supaya mereka tidak perlu menagih simpati untuk menjana pendapatan. Sebaliknya, mereka perlu berdikari untuk menampung kehidupan seharian dengan cara yang betul," jelasnya bersungguh-sungguh.

    Dalam pada itu, Ivan yang merupakan graduan dalam bidang pertanian dari Universiti Putra Malaysia (UPM) menjelaskan, dia menggunakan sepenuhnya ilmu yang diperoleh untuk dikongsi bersama mereka yang berminat.

    Ivan yang hanya bekerja separuh masa di ladang itu turut menubuhkan laman web www.hatiharapan.org bersama rakan-rakannya.

    Tujuan utama ia ditubuhkan untuk memberi gambaran sepnuhnya kepada orang ramai mengenai matlamat kewujudan ladang itu.

    Isi kandungan yang boleh anda lihat apabila melayari laman itu antaranya ialah jenis tanaman herba.

    "Laman itu memuatkan aktiviti yang telah dijalankan, objektif penubuhan serta borang bagi mereka yang berminat untuk menjadi sukarelawan Ladang Organik Bandar Harapan," terangnya.


    MEMBUAT sendiri baja dapat mengurangkan kos ladang.


    Herba tradisional

    Selain itu, kunjungan anda ke sana turut didedahkan mengenai tumbuhan hijau yang boleh dijadikan herba.

    Ivan yang juga merupakan seorang pakar dalam pembuatan ubatan tradisional memilih untuk menanam misai kucing dan pegaga.

    Katanya, generasi masa kini begitu terdedah untuk mendapatkan ubat yang sudah dicampur dengan pelbagai bahan yang tidak sepatutnya.

    "Produk kesihatan...kalau kita tengok sekarang ini tumbuh bagaikan cendawan selepas hujan. Tetapi hakikatnya pengguna juga boleh mendapatkan kesihatan yang baik dengan mengamalkan urutan tradisional.," ujarnya.

    Kosmo! 14.1.2010

    Pengaruh manusia, reka bentuk

    Bersama Hamidon Abdullah, Pensyarah Kanan, Jabatan Rekabentuk & Senibina Dalaman


    BILIK tidur anak tampak menarik, selesa jika kena susun atur perabotnya.

    Elemen reka bentuk dalaman yang baik perlu seimbang keaslian, praktikal, ciri pintar

    SETIAP keluarga mempunyai cara dan gaya hidup, keperluan diri yang tersendiri dan belanjawan berbeza. Setiap rumah seharusnya mempunyai unit tersendiri yang dirancang, direka bentuk dan dihias untuk memenuhi cita rasa individu atau keluarga. Oleh itu, trend dan gaya haruslah dipilih secara berhati-hati dengan mengambil kira beberapa perkara yang disenaraikan di bawah.

    Sebaik pemilik memasuki rumah baru, dia akan cuba merancang untuk membuat kediamannya agar berbeza daripada rumah jirannya sama ada bahagian dalam atau luar. Pemilik akan merancang dari segi pemilihan warna, perabot dan hiasan.

    Hari ini, kita tiada masalah menghias rumah kerana boleh merujuk majalah hiasan, program televisyen atau buku. Adakah ini cara terbaik sedangkan kita tertekan untuk mereka bentuk satu-satu persekitaran rumah kediaman yang selesa yang menggambarkan cita rasa keluarga dan personaliti kita?

    Nilai reka bentuk yang baik

    Reka bentuk dalaman adalah proses penyelesaian masalah. Setiap penyelesaian masalah itu akan memberi kesan positif dan kegembiraan kepada pemilik dan kawasan sekelilingnya.

    PENGGUNAAN warna, penataan cahaya, pemilihan serta reka bentuk perabot dan bahan binaan sesuai meningkatan kesan psikologi positif.

    Skop reka bentuk pula amat luas dan kehidupan seharian manusia dibantu pelbagai hasil reka bentuk berbeza. Menerusi reka bentuk fesyen, kita dapat bergaya mengikut trend, pakaian manakala reka bentuk produk industri membolehkan kita menikmati kemudahan kelengkapan domestik serta luaran seperti pengangkutan automotif. Reka bentuk grafik pula membolehkan kita berkomunikasi dan dapat mendapat pemahaman yang jelas dan menarik. Paling penting, reka bentuk alam sekitar dan seni bina pula membolehkan kita menikmati keselesaan tempat tinggal, kerja dan alam sekeliling yang kondusif serta selamat.

    Untuk melaksanakan tugasan reka bentuk, haruslah melalui proses kerja yang membabitkan aktiviti perancangan, penyelidikan, lakaran, perdebatan dan pengubahsuaian sebelum boleh diterima dan diiktiraf penyelesaian terbaik. Ia memerlukan daya kreativiti tinggi, pengalaman pemerhatian yang luas, pengetahuan mendalam bidang reka bentuk khusus dan kemahiran komunikasi visual yang tinggi.

    Reka bentuk bukanlah hanya seni dan sains yang digabungkan tetapi gabungan teknologi dan kemanusiaan. Sesuatu produk reka bentuk dinilai menerusi keberkesanan penyelesaian masalahnya. Sesuatu reka bentuk yang unik dan luar biasa, belum tentu menjadi penyelesaian terbaik. Maka, sesuatu reka bentuk yang berjaya mempunyai keseimbangan tiga aspek nilai iaitu keaslian, praktikal dan pintar iaitu berfungsi. Reka bentuk yang tidak menitikberatkan keseimbangan itu akan mengundang kesilapan dan seterusnya ketidakselesaan pengguna.

    Makna reka bentuk dalaman

    LUAS rumah sederhana tampil selesa andai dirancang dengan baik dan berfungsi.

    Bidang bentuk dalaman atau sering disebut hiasan dalaman tidak hanya merangkumi aspek dekorasi saja yang biasanya membabitkan hiasan kosmetik terhadap penggunaan bahan atau kemasan tanpa memberi makna tertentu dari segi perancangan ruang dan seni bina. Reka bentuk dalaman adalah bidang yang memperseimbang ciri ekonomi, fungsi dan kesenian yang sesuai dengan keupayaan dan kemampuan pemilik dan penggunanya. Objektifnya termasuk:

  • Memperbaiki keberkesanan penggunaan ruang mengikut kepentingan dan fungsi tertentu menerusi cadangan perancangan ruang.

  • Mengimbangi gabungan kepentingan aspek fungsi dengan nilai estetika bermakna melalui cadangan konsep reka bentuk.

  • Menentukan penggunaan optimum terhadap bahan binaan dan kemasan serta mengurangkan kos pembinaan dan penyelenggaraan.

  • Meningkatkan kesan psikologi yang positif bagi memanfaatkan ruang menerusi cadangan penggunaan warna, penataan cahaya, pemilihan dan reka bentuk perabot, bahan binaan dan kemasan yang sesuai.

  • Menghasilkan visual reka bentuk bagi tujuan persembahan cadangan, kritikan dan perubahan sama ada dalam bentuk model tiga dimensi, media elektronik atau cetak dan seterusnya menghasilkan lukisan kerja dan terperinci untuk tujuan penempahan, pembinaan dan pemasangan.

  • Memastikan kualiti pembinaan dan pemasangan setiap komponen ruang dalaman mengikut jangkamasa dan kos ditetapkan kontrak.

    Kerja reka bentuk dalaman yang dilakukan secara teliti dan terperinci dengan menitikberatkan aspek berkenaan akan mewujudkan ruang dalaman yang bukan saja indah dan berfungsi dengan baik, malah mampu meningkatkan lagi rangsangan emosi dan motivasi manusia dalam kehidupan sehariannya.

    Reka bentuk dalaman mempunyai maksud yang besar iaitu membuat kediaman selesa dan berfungsi. Masyarakat akan berhadapan dengan masalah sekiranya ruang dalaman tidak direka bentuk dengan baik selain menimbulkan tekanan emosi dan kekecewaan. Perlu diingatkan, kesempurnaan reka bentuk dan rumah yang menarik tidak menjanjikan kegembiraan tetapi reka bentuk dalaman yang sempurna semestinya membantu menyelesai kepayahan hidup. Saiz dan kemewahan sesuatu kediaman dan keupayaan fungsinya turut menjadi persoalan berbanding rumah yang sederhana tetapi dirancang dengan elok dan berfungsi dengan sempurna.

    Kesimpulannya, ruang dalaman sempurna akan membentuk kesempurnaan penghuninya dari segi nilai, kesempurnaan dan integriti kerana kehidupan seseorang itu bermula dari rumahnya. Jika sempurna didikannya di rumah maka sempurnalah individu itu apabila berada di luar sana.

  • Berita Harian Januari 2010

    Tut Pokok

    Disediakan oleh Abdul Rahim Rashid Peat Organic (M) Sdn Bhd

    www.peatorganic.com.


    PROSES pembiakan pokok menggunakan keretan daun jenis lenturan udara sesuai untuk pokok kayu keras seperti limau, rambutan, ciku, jambu dan manggis. Ikuti cara mudah membiak pokok menggunakan kaedah berkenaan.

    Proses tut pada induk dapat biak pokok dengan kos murah

    SETELAH mengetahui teknik keratan dahan serta keratan daun, ada satu teknik terakhir yang mudah untuk saya terangkan bagi menutup topik pembiakan vegetatif tanaman hiasan. Teknik ini di namakan keratan daun jenis lenturan udara (air layering ) atau tut.

    Apakah lenturan udara ini? Ia adalah satu cara mudah membiakkan pokok yang sukar dibiakkan melalui keratan dahan dan daun dan sangat sesuai kepada pokok yang mengandungi kayu keras seperti pokok limau, rambutan dan jambu.

    Dengan cara ini anda tidak perlu untuk membeli anak pokok di kedai. Dengan mudah anda boleh membiakkan pokok rambutan atau jambu kesukaan anda dan yang pasti ia menjimatkan.

    Info: Alat dan Bahan
    1. Pisau cantuman
    2. Gunting pemangkas/hand pruner
    3. Pengalak akar/rooting hormone
    4. Tali

    Bungkusan Media (Tanah) untuk Lenturan Udara ( Air Layering)


    Bahan:
    1. Plastik lutsinar (10sm x 6 sm)
    2. Media perakaran/bahan organik - (Mesti dilembapkan dulu)
    3. Pengokot (Stapler)

    Gunakan Peatgro sebagai media perakaran terbaik. (disarankan guna 100 peratus) - lebih mudah dan boleh dicampurkan dengan sebarang bahan media lain seperti serbuk sabut kelapa (cocoa pith), tanah loam atau sekam padi.

    Langkah Mudah (2)

    1.Pilih dahan sebesar jari kelingking. Pastikan ia dahan yang matang atau separa matang (bukan dahan hijau/muda/lembut). Dahan yang dipilih perlu segar, tidak berpenyakit dan mempunyai bentuk yang seimbang.


    2.Lakukan kelaran (1 sm lebar x 1 sm panjang) di bawah ruas dahan

    3.Sapukan penggalak akar pada kelaran

    4.Balutkan dengan bungkusan media pada sekeliling dahan

    5.Ikat dengan erat dan kemas bungkusan media itu.

    6. Dalam masa 6 hingga 8 minggu akar, buka plastik dan boleh memulakan proses menanam.

    Terkini Daripada Peatgro

    Melihatkan sambutan yang amat menggalakkan serta untuk memenuhi cita rasa serta memudahkan pelanggan, pihak Peat Organic (M) Sdn. Bhd mengeluarkan Peatgro 5 liter yang lebih kecil, ringan serta mudah dibawa. Dapatkan pada semua semua rangkaian nurseri berhampiran anda.

    Hantarkan soalan anda melalui Peat Organic (M) Sdn. Bhd di telefon 03-61208727 atau kunjungi website www.peatorganic.com. Selamat Mencuba.
    Berita Harian januari 2010

    Friday, January 8, 2010

    Menjiwai Alam

    `

    Menjiwai alam

    Oleh Bennie Zie Fauzi
    bennie@bharian.com.my




    Elemen kayu, warna hijau yang mencetuskan suasana damai

    ELEMEN kayu dan warna hijau alam menunjangi gaya penataan konsep suai padan kediaman teres berkembar milik Noraini Omar dan suami, Zainal Abidin Mohd Noor, di Bukit Rahman Putra, Selangor ini.

    Unsur kayu yang diperlihatkan menerusi pilihan perabot dan kemasan mewakili cita rasa Noraini dan suami manakala hijau redup melatari sebahagian besar perhiasan serta fabrik mengungkap selera peribadi

    "Sejak remaja, saya terpaut dengan hijau. Justeru, tidak hairan, kebanyakan perhiasan dan kemasan yang saya pilih menyerlahkan warna itu. Secara peribadi, saya menganggap hijau adalah cermin alam dan berpendapat sekiranya kelompok warna itu disisipkan di kediaman, secara automatik suasana ruang menjadi sejuk, damai dan menenangkan,” katanya yang menitipkan hampir 80 peratus tona itu di kamar tidur utama meliputi dinding, langsir, cadar, permaidani dan peti menyimpan barang.

    Meskipun penggemar kayu sejati, tidak bermakna pilihan unsur itu dibuat sambil lewa. Sebaliknya, pasangan pesara ini menggariskan syarat spesis kayu dipilih perlu berciri ampuh, tahan lama, berkualiti selain ekslusif dipandang.

    Kabinet dapur kayu oak diimport khas dari United Kingdom bukti nyata pasangan ini mendahului cita rasa dibandingkan harga. Kabinet berusia hampir 13 tahun itu rupa-rupanya menjadi kesayangan Noraini berikutan reka bentuk klasik Inggerisnya di samping kualiti serta corak kayunya semakin menawan seiring peredaran usia.



    “Dalam sekian banyak kelengkapan, kabinet berkenaan sentiasa dekat di hati. Selain menyelitkan hijau warna kegemaran, ilham serta reka bentuknya, bagi saya berpadanan benar seni bina ala Sepanyol rumah ini.

    “Alangkah pilunya rasa kerana terpaksa berpisah dengan kabinet kesayangan itu apabila berpindah ke banglo di Shah Alam, tidak lama lagi,” katanya yang turut meminati perabot oak, kayu jati dan rosewood.

    Penghargaan terhadap dua spesis kayu berkenaan dikemukakan melalui binaan bingkai tingkap dan pintunya yang diperbuat daripada kayu jati manakala rosewood diabadikan menerusi pilihan kerusi, meja dan kabinet hias dan sebagainya yang sebahagian besar ditempatkan di ruang tamu.

    Noraini mengaku tidak gemar mengusik susun atur perabot sedia ada. Kedudukan perabot hanya diubah sekiranya dia berhasrat membawa masuk perabot baru.

    Konsep suai padan mempengaruhi penataan menerusi gandingan perabot semasa, Bali, klasik dan Timur Tengah.

    “Lagipun, sebelum membeli perabot, saya ambil ukuran ruang terlebih dulu supaya yang bakal dibeli sedang elok ditempatkan di mana-mana ruang difikirkan sesuai,” katanya.

    INFO: Kediaman Noraini Omar

  • Jenis kediaman: Rumah teres berkembar

  • Seni binanya ala Sepanyol

  • Elemen kayu dan warna hijau menguasai penataan konsep suai padan

  • Serikan dinding cermin bagi kesan luas secara ilusi

  • Selain perabot kayu dan dipengaruhi unsur klasik, Noraini turut membawa masuk perabot bergaya timur tengah, Afrika dan Bali

  • Sesuai tema suai padan klasik dengan semasa, Noraini memilih pencahayaan samar romantik menerangi ruang`
  • Impak Warna

    Impak warna

    Oleh Bennie Zie Fauzi
    bennie@bharian.com.my




    Perancang perkahwinan, Zaifie Zainal, bijak serasikan tema hitam, putih dan merah

    SELAIN perabot, warna juga mampu menterjemahkan gaya penataan. Pengaruh dan kuasa warna bukan sekadar menyeri suasana malah dijadikan simbol luahan rasa, minat selain membina persepsi.

    Perancang majlis perkahwinan, Zaifie Zainal, termasuk dalam kalangan mereka yang mempercayai aliran gaya mampu ditentukan pilihan warna. Dia membuktikannya melalui pilihan hitam dan putih selaku warna tunjang dan disokong merah dramatik untuk seri ruang menghiasi kediamannya di Cheras Utama, Selangor.

    "Hitam dan putih sesuai mewakili gaya moden kontemporari. Kebetulan, saya penggemar utama warna hitam langsung memilih warna itu menghiasi sebahagian perabot dan kemasan. Warna putih dipilih khusus meredakan penguasaan hitam, digandingkan dengan merah pekat supaya ruang tidak hambar,” katanya yang menitipkan merah melalui permaidani dan jambangan bunga tiruan.

    Zaifie berkata, pengalaman dan kemahiran membina pelamin banyak membantunya mengindah rumah. Gaya penataan ruang tamu misalnya disempurnakan merujuk reka bentuk pelamin. Sepasang kerusi bersayap, sebuah meja bulat berkaki melengkung di tengahnya, hiasan jambangan bunga mawar di kiri dan kanak kerusi dan panel kayu berbalut fabrik bercorak berfungsi sebagai dinding jelas mengutarakan rekaan sebuah pelamin.

    Tata hias berkenaan ibarat tanda pengenalannya. Selagi belum jelak dan suami, Tunku Ariff Tunku Ulin, 37 tidak merungut, dia tidak bersedia menukar aliran gaya.

    Ruang dapur moden yang kemas dengan aksesori terhad.

    “Mungkin saya akan suntik dua tiga elemen baru tetapi sentuhan diberikan tetap tidak lari dari unsur dan reka bentuk pelamin. Ini cara saya mempersembahkan kelainan hiasan dalaman. Saya bertuah kerana mendapat sokongan suami malah dia turut sama memberikan pendapat mengenai tatahias,” katanya yang membeli kediaman dua setengah tingkat itu sejurus jatuh cinta pandang pertama dengan seni binanya.

    Kata Zaifie, tidak terlintas di fikirannya memiliki kediaman sendiri dalam masa terdekat ini sehingga dipertemukan dengan ejen yang bertindak mempromosi rumah berkenaan di salah sebuah gedung membeli-belah. Hanya sekali pandang, Zaifie tahu model rumah ala pantai yang dilihatnya, bakal menjadi miliknya.

    “Saya sukakan pelan lantainya yang luas, dilengkapi tingkap besar dan mempunyai aras selisih. Nama saja kediaman ini dua setengah tingkat, namun apabila berada di dalam dan membilang tangga, saya dapati besar serta tingginya seolah-olah kediaman empat tingkat. Saya juga tertarik dengan konsep taman tengah rumah yang membawa masuk udara serta pencahayaan luar,” katanya mengenai pelan kediamannya itu.

    Justeru, dia menetapkan tidak membuat sebarang pengubahsuaian sebaliknya segenap ruang dan sudut dimanfaatkan sebaik mungkin. Sebagai permulaan, Zaifie dan suami berpakat membahagikan ruang mengikut fungsi serta keperluan seperti ruang tamu, ruang bekerja, ruang menonton, ruang penyimpanan, ruang makan dan sebagainya.


    Pengasingan ruang yang diusahakan juga menandakan dia sekeluarga tidak gemar mencampur adukkan kegunaan ruang selain memastikan seluruh penghuni rumah selesa berada di dalamnya.

    “Saya bukan penggemar ruang dwifungsi kerana ia mengongkong pergerakan. Sebab itu, saya pisahkan kedudukan ruang tamu dengan sudut menonton. Bagi saya, ruang tamu sepatutnya menjalankan fungsinya sebagai tempat merai tetamu sementara olahan tatarias ruang menonton perlu lebih selamba dan santai sesuai sesuai fungsi untuk berehat dan berhibur,”katanya yang dikurniakan sepasang cahaya mata Tunku Harris Karmahani, 5 dan Tunku Lisa Nur Zahraa, 3 tahun.

    Dalam pada itu, bilik tidur tampil istimewa dengan sentuhan minimalis. Konsep serba ringkas dan perabot yang minimum kerana dia ingin menyajikan sebuah ruang beradu yang lapang, luas dan menepati keinginan beristirahat. Himpunan warna krim berselang putih diberi kepercayaan menterjemahkan gaya berkenaan.

    “Saya bertuah mendapat bilik luas dilengkapi jendela mencecah siling. Demi tidak mengganggu suasana lapang semula jadi itu, maka ditetapkan hanya putih dan krim mewarnai dinding, langsir, cadar termasuk kabinet pakaian.

    “Status ruang ini sebagai tempat paling peribadi bermakna gaya penataan terlalu ringkas, perlu dielakkan. Sebab itu, perhiasannya pun cuba dikurangkan. Sepasang jambangan bunga tiruan dalam pasu kaca tinggi yang diletak di kiri-kanan katil rasanya sudah cukup menghangatkan suasana,” katanya.

    Selain bilik tidur, jambangan bunga turut diselitkan di beberapa sudut dan penjuru difikirkan strategik. Menyeri dan menghidupkan ruang menjadi matlamat utama meskipun akhirnya tersingkap juga rahsia, Zaifie tidak betah hidup tanpa hiasan berbunga.

    “Faham sajalah kerja saya membabitkan urusan bunga dan hiasan. Kerana sudah terlebih dengannya, saya rasa kehilangan sekiranya tidak dikelilingi pelbagai hiasan berbunga. Mujur saya mudah mendapatkan bekalan. Maka, tterlanjur mencantikkan pelamin, apa salahnya bawa pulang dua tiga jambangan sebagai penyeri kediaman sendiri,” katanya selain mengusahakan pelamin turut menerima tempahan andaman, potret perkahwinan, kraf tangan dan sebagainya.

    INFO: Kediaman Zaifie

  • Terletak di Cheras Utama, Selangor

  • Kediaman dua setengah tingkat ala rumah pantai ini menarik kerana menampilkan laman di tengah rumah.

  • Pelan reka bentuk unik kerana memuatkan bilik air mirip spa sementara anak tangganya besar dan selamat dipijak.

  • Hitam, putih dan merah pilihan tuan rumah menepati gaya kontemporari yang cuba ditonjolkan

  • Berita Harian

    Pilihan sinki tepat

    Bersama Hamidon Abdullah (Ketua Jabatan Reka Bentuk dan Seni Bina Dalaman UiTM Shah Alam)




    Pastikan buatannya tahan lama serta sesuai susun atur dapur

    PERANCANGAN keperluan serta penggunaan dapur kunci kejayaan ruang berkenaan. Secara asas, perancangan berkesan mampu menjawab persoalan apa perlu dilakukan bagi menilai keperluan dari aspek kelengkapan serta ruang penyimpanan barang.

    Meskipun, memasak kini menjadi mudah dan cepat dengan bantuan peralatan dapur canggih namun pastikan yang dimiliki berupaya mengimbangi keperluan dengan reka bentuk ruang yang disediakan.

    Begitupun, tidak dinafikan tiada penyelesaian tepat untuk keperluan dapur praktikal berdasarkan kehendak dan penilaian berbeza individu.

  • Reka letak sinki
    Proses susun atur dapur ditentukan tiga faktor utama iaitu kedudukan sinki, perkakasan memasak dan peti sejuk. Sebaik saja kedudukan kelengkapan dikenal pasti, kerja penyusunan ruang menjadi praktikal serta mudah dilaksanakan.

    Selain itu, konsep tiga segi atau work triangle yang diketengahkan dipercayai lebih menyenangkan kerja. Secara terperinci, konsep ini membawa maksud hubungan kerja berlegar dalam tiga kedudukan iaitu meja kerja, dapur masak dan sinki. Begitupun, tidak bererti pembentukan ruang harus dalam susunan tiga segi.


    Bagi aliran trafik selesa, jarak di antara pusat kerja tidak harus dekat. Anda mungkin tidak bermasalah bergerak dari satu penjuru ke penjuru lain untuk mengambil sesuatu dari peti sejuk. Namun, pergerakan ini jika asyik diulang-ulang, lama-kelamaan mungkin mampu melemah dan meletihkan badan.

    Lazimnya, sinki ditempatkan di antara dua penjuru dapur. Sinki yang ditempatkan pada penjuru dikatakan mengubah pemandangan ruang dapur yang dibentuk secara bersegi. Sebab itu, tempat paling sesuai adalah di antara peti sejuk dengan dapur masak iaitu sama ada di tengah atau berhampirannya. Ini kerana, sinki sering menjadi laluan atau tempat persinggahan sewaktu menuju dua tempat ini. Manakala, kedudukan sinki berhampiran tingkap lebih baik kerana membawa masuk udara segar sekali gus mempercepatkan proses pengeringan pinggan-mangkuk.

    Sekalipun ruang dapur anda kecil, tidak bermakna kepentingan sinki diketepikan. Sebaliknya, jadi pengguna bijak dengan memilih bentuk dan ukuran sinki bersesuaian ruang.

  • Bahan dan ukuran sinki

    Pilihan bahan dan ukuran sinki tepat memudahkan penyelenggaraan dapur. Sewaktu memilih bahan, pastikan yang dibeli berciri tahan lama, tahan hentakan dan kalis calar. Pastikan juga, komponen yang melengkapkan sinki seperti kepala paip serta penyambungan saluran air dilakukan dengan betul bagi mengelak kebocoran.

    Sekiranya, memilih sinki keluli tahan karat, pastikan ia jenis tebal supaya tahan lama. Sinki daripada bahan granit membuatkannya sentiasa dilihat baru. Marmar menarik namun lama-kelamaan warnanya akan pudar. Manakala, yang diperbuat daripada keluli tahan karat dan loyang, senang karat dan calar sekiranya tidak kerap digilap.

    Di pasaran, ada pelbagai saiz sinki namun pastikan ukurannya sepadan meja kerja dengan keluasan ruang dapur. Saiz sesuatu sinki dilihat melalui kedalaman mangkuk tadahan selain bilangan mangkuknya. Bagi mereka jarang memasak, sinki mempunyai mangkuk tadahan cetek berukuran 13 sentimeter (5 inci) hingga 18 sentimeter (7 inci) pilihan tepat. Manakala, yang kerap memasak, sinki sedalam 20 sentimeter (8 inci) hingga 25 sentimeter (10 inci) diperlukan bagi mencuci periuk dan kuali besar.

    Jenis sinki dan kegunaannya:

  • Satu mangkuk
    Bentuk ringkas sesuai fungsi. Tidak perlu kawasan luas sebaliknya saiz bergantung kepada ruang dapur serta tugas mencuci. Layak ditempatkan di ruang terhad selain kedudukan biasa selari dengan dapur masak.

  • Dua mangkuk
    Sinki berkembar popular kerana berciri dwi fungsi iaitu membasuh dan mengering. Ia amat praktikal bagi tugasan membasuh yang besar di samping menjimat ruang.

  • Tiga mangkuk
    Mangkuk tengah berfungsi sebagai bekas meletak sudu dan pinggan kering selain tempat menampung sisa kotoran dan makanan ketika memasak serta membasuh. Sering kali juga digunakan sebagai tempat sementara sayuran dan buah-buahan selepas dibasuh.

  • Mangkuk bulat
    Sinki ini biasa digunakan bagi membasuh buah-buahan dan melakukan tugas ringan. Disebabkan saiznya kecil, maka ia tidak memerlukan ruang permukaan besar jika hendak memasangnya.

  • Bersudut
    Penjuru dapur boleh dimanfaatkan bagi memasang sinki bentuk sudut. Sesuai mengisi ruang dapur terhad yang tidak dibebani fungsi membasuh.

    Kepelbagaian bentuk dan ukuran sinki memberi pilihan kepada juru reka menyesuaikan reka bentuk dapur dengan kegunaan sinki. Secara amnya, ruang dapur luas dan sering dibebani tugasan memasak, disyorkan dipasang sinki berkembar. Mangkuk pertama digunakan membasuh bahan masakan manakala mangkuk yang lain ditugaskan membersih tangan dan perkakasan memasak.

    Bagi kediaman yang sinkinya disediakan pemaju namun masih belum memadai, pasang sebuah lagi sinki sama ada dengan menambah kabinet dilengkapi sinki ataupun membina sinki baru berserta meja kerja.

    Satu lagi perkara yang perlu dititikberatkan adalah aspek kebersihan sinki. Justeru sinki perlu kerap dibersihkan dan disyorkan anda memilih bahan pencuci yang berkesan menanggalkan kotoran supaya sinki dimiliki sentiasa dilihat bersih dan berkilat.
  • Berita Harian
  •